Pelvik organ prolapsusu için fizik tedavi gerekli mi?

Fizik tedavi, merkez kasları güçlendirerek uzun dönemli pelvik organ prolapsusu semptomlarını rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Kegel egzersizlerinin yanında yapılan bu egzersizler, pelvis kaslarını güçlendirebilir. Birlikte yapıldıkları zaman hafif-orta prolapsus semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur.

Aşağıdaki durumlarda pelvik organ prolapsusu için fizik tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz:

  • Vajinadan gelen çıkıntıyı görebiliyorsanız veya hissedebiliyorsanız
  • Mesaneden idrar sızıntısı varsa veya idrara çıkarken ya da tuvalete giderken zorlanıyorsanız
  • Cinsel ilişki sırasında farklı hissediyorsanız
  • Günlük rutinlerinizi yaparken sorun hissediyorsanız

Jinekoloğunuz sizi muayene edecektir. Size semptomları ve bunların sizi ne kadar rahatsız ettiğini soracaktır. Eğer fizik tedavi önerirse aynı zamanda pelvik organ prolapsusu konusundan uzmanlaşmış fizyoterapist bulmanıza da yardımcı olabilir.

Nasıl Çalışır?

Pelvik organ prolapsusu için fizik tedavi, karın kasları ve bel kaslarını içeren özel bir egzersizdir. Doktorlar buna “merkez” de der. Fizyoterapistiniz size egzersizleri ve nefes alma tekniklerini öğretecektir. Aynı zamanda doğru postür konusunda da bilgi verecektir.

Merkez kaslarını çalıştıran egzersizler arasında yan plank duruşu da vardır. Bunu yapmak için sağ tarafınıza yatmalı ve baş ve ayaklarınızı düz çizgi olarak tutmalısınız. Dirseğiniz omzunuzun tam altında olmalı. Karın kaslarınızı kullanarak kalçanızı yerden kaldırmalı ve kalçanızı ve omurganızı düz tutmanız gerekir. Bunu iki ya da üç kere tekrar ettikten sonra diğer tarafa geçmelisiniz. www.pembepanter.com/pelvik-organ-prolapsusu-icin-fizik-tedavi-gerekli-mi

Mekik gibi tipik karın egzersizleri, pelvis bölgesinde baskı uygulayarak semptomları daha kötü hale getirebilir.

Egzersize ek olarak fizyoterapist, prolapsusu kötüleştirmeden gün içesinde nasıl hareket edebileceğinizi öğretecektir.

Minor pelvik organ prolapsusu için fizik tedavi en etkili yöntemdir. Eğer prolapsus ciddiyse doktor ameliyat önerebilir. www.pembepanter.com

Hala İlaç Tedavisine İhtiyacım Var Mı?

Pesari kullansanız da fizik tedavi olabilirsiniz. Bu, diyafram gibi vajinaya yerleştirilen plastik bir cihazdır. Vajina veya rahim prolapsusunda destek sağlar. Egzersize ek olarak fizyoterapist, pelvik elektrik stimülasyonu kullanabilir.

Perkutanöz tibiyal sinir stimulasyonu (PTNS) ayak bileklerinize elektrik akımı gönderir. Akım, bacağınızdaki sinirlerden mesaneyi kontrol eden sinirlere doğru ilerler. Eğer PTNS olursanız, 12 haftalık ziyaret boyunca fizyoterapistin ofisini ziyaret etmeniz gerekir. İlk seans 30 dakikalık tedaviyle başlar.

Terapist aynı zamanda kilo vermeyi ve kronik kabızlık veya öksürük için tedavi olmanızı önerebilir. Bu iki durum pelvik kasları zorlayabilir.

İşe Yaradığını Nasıl Anlarım?

Fizik tedavinin amacı, semptomları azaltarak prolapsusun kötüleşmesini engellemektir. Semptomlarınız azalırsa işe yaradığını anlarsınız.

Fizik tedavi alsanız bile doktor koşu, zıplama veya jumping jack gibi yüksek etkili aktivitelerden uzak durmanızı önerebilir.

Egzersizlerde uzmanlık kazanıp kendiniz yapabilecek duruma gelene kadar fizyoterapiste gitmeniz gerekir. Genelde bu durum 6 hafta sürer.

Daha sonra fayda görmek için egzersizlere devam etmeniz gerekir. Eğer egzersizleri bırakırsanız, kaslarınız zayıflar ve semptomlarınız kötüleşir.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR