Tiroit biyopsisi nedir? Biyopsi neden yapılır?

Tiroit biyopsisi yaptıracağınız zaman, doktor tiriotten ya da üzerinden büyüyen yumrudan (nodül) örnek alarak test için laboratuvara gönderecek.

Nodüller boyun bölgesinde yer alan, kelebek şeklinde bir bez olan tiroit üzerinde görülür. Farklı sorunla neden olsalar da genellikle kansere neden olmazlar.

Bazı hastalıklar tiroit bezinin büyümesine neden olur. Doktorlar buna “guatr” adını verir. Tedaviye ihtiyacınız olsa da çoğu zaman kanser değildir.

Tiroit biyopsisi yaptırmadan önce, tiroidin çalışmasını görmek için kan ve görüntüleme testleri de yapılabilir. Bu testler sonucunda herhangi bir sorun görülürse doktor biyopsi yaptırmayı önerebilir.

Biyopsi Ne Söyler?

Bazı durumlarda nodül ya da guatr herhangi bir tehlikeli oluşturmadan ortaya çıkabilir. Soruna neden olduklarında aşağıdaki durumlardan biri ortaya çıkabilir:

Boyun ağrısına neden olan ve yutmayı zorlaştıran sıvı dolu kist. Bunlar nadiren kansere dönüşür ama tedavi edilmeleri gerekir. Tiroidin büyümesine ve çok fazla hormon üretmesine neden olan Graves hastalığı. www.pembepanter.com/tiroit-biyopsisi-nedir-biyopsi-neden-yapilir

Tiroidin bağışıklık sistemine zarar verdiği, daha az hormon ürettiği ve şişmeye neden olan Hashimoto hastalığı. Virüsün tiroit bezinde ağrı ve şişkinliğine neden olduğu enfeksiyon.

Büyük nodüller veya guatr, boyutundan dolayı sorun oluşturur. Çevresindeki dokuları sıkıştırarak nefes almayı veya yutmayı zorlaştırabilir.

Genelde asla kansere dönüşmeyen toksik nodül veya guatr, tiroidin çok fazla hormon salgılamasına neden olabilir. Kanser bu vakaların %10’unu oluşturur.

Biyopsi Ne Zaman Gerekir?

Biyopsi, doktorun nodülü veya guatrı bulmasına yardımcı olur. Ancak tüm tiroit sorunlarda gerekmez. Örneğin Graves hastalığını teşhis etmek için semptomlar, kan testleri ve görüntüleme yeterlidir.

Doktor, özellikle sert, kalsiyum birikimi olan ve net sınırları olmayan 1 santim ve üstü nodülleri göstermenizi isteyecektir. Çok ağrınız varsa ve tiroidiniz hızlı büyüyorsa nodül olmasa bile biyopsi yapılabilir.

Tiroit Biyopsisi Türleri

Genelde ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılsa da diğer türleri de yapılabilir. İnce iğne aspirasyon (FNA) biyopsisi. Bu test küçük bir iğneyle yapılır. Uyanık olursunuz ve hafif batma hissedebilirsiniz. Uyuşturan bir ilaca ihtiyacınız olmayabilir. www.pembepanter.com

Ultrasın görüntüleme yardımıyla doktor test edilecek örnekleri toplamak için boynunuza iğneyi yerleştirir. İğnenin hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Doktor, nodül veya guatrın farklı yerlerinden örnek toplamak için iğneyi hareket ettirebilir.

Doktor, tiroidin yakınlarındaki lenf bezlerinden de örnek alabilir. Prosedür yaklaşık yarım saat sürer. İğnenin girdiği yer bandajla kapatılabilir. Daha sonra günün kalanında dinlenebilirsiniz.

Merkez iğne biyopsisi. Bu ince iğne biyopsisine benzer ancak daha büyük bir iğne kullanılır. Eğer ince iğne biyopsisi sonuçları açık değilse, bu iyi bir yedek plan olabilir. Araştırmacılar hala en iyi kullanım şeklinin ne zaman ve nasıl olduğunu araştırmakta.

Ameliyat biyopsisi. Doktorlar tiroit için bu yöntemi nadiren kullanır. Nodülün alınması için boynu açmak gerekir. Tiroidin yarısı çıkarılabilir. Ameliyat olduğu için operasyon boyunca ilaçla anestezi verilir. İyileşme süresi de uzundur.

Daha Sonra Ne Olur?

Sonuçlarınızı birkaç günde alabileceğiniz gibi 2 hafta da sürebilir. Sonuçların ne zaman çıkacağını doktorunuza sorun.

Daha sonraki adımlar biyopside çıkan sonuçlara bağlıdır. Kanser değilse ve başka semptomlarınız yoksa, doktor “bekleyip takip etmeyi” önerebilir. Nodülde değişim olursa ya da yeni nodül çıkarsa doktoru ziyaret etmeniz gerekir.

Kanserse ameliyata ihtiyacınız olur. Tiroit kanserlerinin çoğu tedavi edilebilir. Diğer durumlarda, yetersiz veya aşırı çalışan tiroit tedavilerinden birine ihtiyaç duyabilirsiniz. Nefes almayı veya yutkunmayı zorlaştıran büyük nodüller için de bu tedaviler gerekebilir.

Bazı durumlarda ince iğne biyopsisi kesin sonuç vermez. İlk aşamada biyopsiyi tekrar etmek gerekir. Sonuçlar hala açık değilse, doktorunuzla semptomlarınıza ve diğer test sonuçlarınıza göre diğer seçenekleri konuşabilirsiniz. Başka bir biyopsi, tiroit ameliyatı yaptırabilir ya da izleyerek takip edebilirsiniz.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR