Vajinal mantar nedir, nasıl geçer? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Bu enfeksiyon kaşıntıya neden olur, rahatsızlık yaratır ve kimse bu konu hakkında konuşmaz. Ama vajina mantar enfeksiyonu kadınlar arasında oldukça yaygındır.

Tüm kadınların yaklaşık %75’i hayatında en az bir kere yaşarken %40-45’i ise birden fazla kere yaşar. Mantar enfeksiyonu herkeste ortaya çıkabilecek olsa da bazı şeyler yayılmasını hızlandırır. Enfeksiyonların çoğu hızlı ve kolay bir şekilde geçer.

Vajina normalde faydalı bakteri ve mantarları içerir. Östrojen hormonu, laktobasili adı verilen bakterilerin üremesine yardımcı olur. Bu bakteriler, vajinadaki zararlı organizmaları öldürerek sağlığınızı korur. Ama bu denge bozulursa kandida adı verilen bir mantar kontrolsüz bir şekilde büyür ve mantar enfeksiyonuna neden olur.

MANTAR ENFEKSİYONU NEDENLERİ NELERDİR?

Mantar enfeksiyonunun birçok nedeni vardır:

Hormonlar: Hamilelik, emzirme veya menopoz (veya doğum kontrol hapı kullanma) sırasında yaşanan değişiklikler vajinanın dengesini değiştirebilir.

Diyabet: Eğer diyabet kontrol altına alınmazsa, vajina mukus membranındaki şeker miktarını arttırarak mantarlara ideal bir üreme ortamı sunabilir.

Antibiyotikler: Bu ilaçlar, vajinada yaşayan sağlıklı bakterileri öldürebilir.

Duş jelleri ve vajina spreyleri: Bu ürünleri kullanmak vajinanın dengesini değiştirir.

Zayıf bağışıklık sistemi sahip olma: Eğer HIV pozitifseniz veya başka bir bağışıklık sistemi hastalığınız varsa, mantar kontrolsüz bir şekilde üreyebilir.

Seks: Mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalık olarak kabul edilmese de cinsel temasla bulaşabilir.

SEMPTOMLAR

Mantar enfeksiyonun ana semptomları kaşıntı ve rahatsızlık olsa da başka semptomlar da vardır. Aşağıdaki deneyimleyebilirsiniz:

  • Vajina ve vulva (kadın genital organının dış bölümü) bölgesinde yanma, kızarıklık ve şişme.
  • İdrar yaparken acı veya yanma.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı.
  • Peynire benzer kıvamlı, beyaz ve kokusuz akıntı.

Eğer mantar enfeksiyonu olduğunuzu düşünüyorsanız evde tedavi uygulamadan önce doktora başvurun. Mantar enfeksiyonunun semptomları, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve bakteri vajinosisi (vajinada aşırı bakteri üremesi) gibi hastalıklara benzerdir. Doğru teşhis, en iyi tedavi için önemlidir. www.pembepanter.com/vajinal-mantar-nedir-nasil-gecer-belirtileri-nedenleri-ve-tedavisi

Eğer mantar enfeksiyonunuz yokken mantar karşıtı ilaç kullanırsanız, gelecekte yaşayacağınız mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek daha zor olacaktır.

TEDAVİ

Mantar enfeksiyonunu tedavi etmenin en yaygın yöntemi, eczanede satılan mantar karşıtı kremler, yağlar ve fitillerdir (mikonazol veya klotrimazol içerir). Tedavi 1-7 gün sürebilir. Doktor, flukonazol (mantar karşıtı ilaç) içeren tek doz ilaç yazabilir. Eğer hamileyseniz krem veya fitilleri kullanmak güvenliyken flukonazol kullanmamanız gerekir.

Bazı mantar enfeksiyonu ilaçlarının prezervatifleri veya diyaframları zayıflattığı bilinmektedir. Bu nedenle hamile kalma veya cinsel yolla bulaşan hastalık kapma riskiniz artar. Kullanmadan önce talimatları ve uyarıları okuduğunuzdan emin olun. www.pembepanter.com

Eğer diyabet veya zayıf bağışıklık sisteminiz varsa, mantar enfeksiyonu tekrarlayabilir. Buna tekrarlayan vulvovajinal mantar (RVVC) adı verilir. Eğer bir yıl içerisinde en az dört mantar enfeksiyonu geçirdiyseniz doktorunuz 6 ay boyunca her hafta flukonazol kullanmanızı önerebilir.

PROBİYOTİKLER İŞE YARAR MI?

Probiyotik yoğurt tüketmeni veya Lactobacillus acidophilus takviyeleri kullanmanın vajinada mantar üremesini ve enfeksiyon riskini azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Herhangi bir iddiada bulunmadan önce daha fazla bilimsel araştırmanın yapılması gerekmektedir.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR