Sarsılmış bebek sendromu nedir? Sendrom belirtileri nelerdir?

Bebekler neşe kaynağı olsa da ağladıklarında onları teselli edememek hayal kırıklığı yaratan anlardan biridir. Bakım verenlerin çoğu ağlamaları iyi bir şekilde idare eder. Ama işler kontrolden çıkarsa sınırlar geçilebilir.

Sarsılmış bebek sendromu, çocuk istismarının bir türüdür. Bebek omuzlarından, kollarından veya bacaklarından çok sert sallanırsa, bu durum öğrenme engellerine, davranış bozukluklarına, görme sorunlarına veya körlüğe, duyma ve konuşma bozukluklarına, nöbetlere serebral palsiye, ciddi beyin hasarına ve kalıcı engele neden olabilir. Bazı durumlarda öldürücü bile olabilir.

Sarsılmış bebek sendromu nedenleri

Bebeklerin kafalarını ne kadar uzun süre tutuklarını fark ettiniz mi? İlk aşamada boyun kasları zayıftır ve büyüdükçe bu kaslar güçlenir. Aynı durum gelişmek için zamana ihtiyaç duyan beyinde de geçerlidir.

Bebekler sarsıldığında beyinleri kafatasının önü ve arkası arasında sekebilir. Bu da kanama, morarma ve şişmeye neden olabilir. Bunun olması için birkaç saniye şiddetli sallama yeterli olacaktır.

Ne Değildir?

Sarsılmış bebek sendromu, bebeği hafifçe havaya atmaktan ya da dizde zıplatmaktan farklıdır. Beyinleri ve boyunları hassas olsa da bebekler koltuktan düşünce ya da araç aniden durunca sarsılma yaralanması almaz.

Semptomlar

Sarsılmak bebekleri farklı şekilde etkiler. Semptomlar arasında kusma, cildin mavileşmesi, titreme, nefes alma sorunları ve sersemlik yer alır. Bebekler daha az yemek yiyebilir, emmede zorluk yaşayabilir ya da gülmeyi veya konuşmayı bırakabilir. www.pembepanter.com

Bebeğin tutulduğu yerlerde (kol ya da göğüs bölgesi) morarma olabilir. Diğer fiziksel belirtiler arasında kafanın ya da alın bölgesinin normalden büyük olması, göz bebeklerinin boyutunun değişmesi, odaklanamama ve bir eli/ayağı diğerine tercih etme yer alabilir.

Sarsılmış bebek sendromu olan bebekler aynı zamanda kaburga, kemik, omurga kırığı, boyun hasarı ve beyin kanaması gibi görülemeyen semptomlara da sahip olabilir. Hafif vakalarda davranış, sağlık veya öğrenme sorunları ortaya çıkabilir.

Tanı

Sarsılmış bebek sendromu çocukların sağlığını farklı şekillerde etkileyebildiği için tanı sırasından birden fazla doktora ve uzmana ihtiyaç olabilir. Çocuğun yaralanma seviyesine göre, doktorun odasında veya çocuk yoğun bakım ünitesinde testler yapılabilir.

Beyni kontrol etmek için doktorlar BT veya röntgen isteyebilir. Aynı zamanda manyetik alan görüntüleme (MRI) şeklinde radyo dalgaları ve manyetik alanlar, doktorun beyni detaylı bir şekilde görmesine izin verir. www.pembepanter.com/sarsilmis-bebek-sendromu-nedir-sendrom-belirtileri-nelerdir

Kollar, bacaklar, omurga ve kafatası gibi vücudun diğer yerlerine röntgen çekilmesi, kuvvet veya kaza sonucu olan kırıkları gösterebilir. Göz hasarlarını ve kanamaları görmek için doktor göz muayenesi yapabilir.

Bazı hastalıklar sarsılmış bebek sendromu semptomlarını taklit edebilir. Bunları elemek için doktor kan testi isteyebilir.

Tedavi ve Önleme

Sarsılmış bebek sendromu tedavisi, yaralanmaya göre değişir. Acil durumda ameliyat gerekebilir. Bazı çocuklar ömür boyu bakıma ihtiyaç duyabilir.

Sarsılmış bebek sendromu %100 önlenebilir. Bebeğe bakım veren kişinin (ebeveynler, büyükanne ve büyükbabalar, bakıcılar vs.) iki şeyi anlaması gerekir:

  1. Birkaç saniye için bile olsa bebeği sallamanın tehlikeler.
  2. Bebekler ilk zamanlarda çok ağlar.

 Sarsılmış bebek sendromu için Ulusal Merkez bazı ağlamaları tanımlar:

  • Zirve deseni: Bebekler en çok 2-3 ay civarında ağlar.
  • Beklenmeme: Ağlama sebepsiz yere başlar ve biter.
  • Sakinleştirmeye direnme: Ağlama durdurulamaz.
  • Yüzde ağrı benzeri bir ifade: Bebekler ağladığında ağrıları olmasa bile var gibi görünürler.
  • Sesli ağlama krizleri: Bebekler saatlerce ağlayabilir.
  • Akşamları ağlama: Bazı bebekler akşamları daha çok ağlar.

Bazen bebeğin ağlamasını sırtını ovarak, şarkı söyleyerek, “beyaz ses” uygulamasını kullanarak veya su sesi açarak, yürüyüşe çıkararak ya da emzik kullanarak durdurabilirsiniz. Bazı durumlarda ise hiçbir şey işe yaramayabilir. Bu durumda sakin olmanız gerekir.

Bu durumlara karşı plan yapın. Eğer sınırlarınız zorlanıyor gibi hissederseniz, bebeği güvenli bir yere koyun evde bebeği araba koltuğuna koyup yerde bekleyebilirsiniz (bebeği asla arabada yalnız bırakmayın!). Birkaç dakika boyunca durun. Hayal kırıklığınızı destekleyecek, güvendiğiniz birini çağırın. Konuşurken bebeğinizi 5-10 dakikada bir kontrol edin. Yürüyüşe çıkmak ya da kendinizi toplamak için birinden bebeğinize yarım saat bakmasını isteyin.

Eğer bakım verenin ya da başka bir ebeveynin zorlandığını görüyorsanız, onları destekleyin ve bebeği dinlenebilecekleri bir yere götürmelerini önerin. Bebekler gibi bazı durumlarda ebeveynlerin ve bakım verenlerinde ağlaması ve rahatlatılması gerekir.

Eğer birinin bebeğinizi salladığını düşünüyorsanız polisi ya da Çocuk İstismarı Hattını arayın.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR