Doğum ve normal doğumdan sonra iyileşme

Normal doğum mu planlıyorsunuz? ABD’deki her üç bebekten ikisi bu şekilde doğuyor.

Doğum ister 2 saat ister 2 gün sürsün, siz ve doktorun kararına göre yaklaşık 48 saat hastanede kalacaksınız. Eve gittikten sonra vücudunuz, iyileşmek için birkaç haftaya ihtiyaç duyabilir. Doğum sonrası şunları beklemeniz gerekir.

Vajina Ağrısı

Doğum sırasında, vajina ve rektum arasında kalan perineum bölümü esneyebilir, yırtılabilir ve ağrıya neden olabilir. Episiyotomi olarak bilinen, doktorun bebeğin vajinadan çıkmasına yardımcı olmak için yaptığı kesik durumunda doğum sonrası ağrı daha fazla olabilir.

Ağrıyı azaltmak için:

  • Buz paketi veya soğuk paketlerden koyun.
  • Sert yüzey yerine yastıkta oturun.

İdrara çıktığınızda vajinayı ılık suyla temizleyin. Dışkı çıkarırken ağrıyan yere temiz bir bez bastırın ve önden arkaya doğru silin. Böylelikle hem ağrı azalacak hem enfeksiyon riski azalacaktır.

Vajinal Akıntı

Doğumdan sonraki birkaç hafta boyunca vajina kanama ve akıntı olması normaldir. Vücudunuz bu şekilde rahmin içerisinde bebeği hamilelik boyunca besleyen fazla dokudan ve kandan kurtulur. İlk birkaç boyunca parlak kırmızı renkli kan gelirken ilerleyen günlerde pembeye, kahverengiye, sarıya döner ve kaybolur.

Sonraki Ağrılar

Doğumdan sonra birkaç gün boyunca kasılma yaşamak normaldir. Adet gördüğünüz döneme benzer kramplar olabilir. Bu ağrılar, rahim küçüldüğü için hissedilir. Doğumdan sonraki birkaç hafta boyunca rahim eski boyutuna döner. Bebeği emzirirken ağrı hissedebilirsiniz. Bunun nedeni emzirme sırasında rahmi sıkılaştıran hormonların salınmasıdır. Karnınıza ısıtma peti koyabilir ya da doktorun onayından sonra ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Kabızlık

Doğumdan sonra tuvalete çıkarken zorlanabilirsiniz. Bu, doğum sırasında verilen ilaçların yan etkisidir. Eğer episiyotomi olduysanız, dikişlere zarar verme korkusuyla tuvalete çıkmaktan korkabilirsiniz. www.pembepanter.com/dogum-ve-normal-dogumdan-sonra-iyilesme

Kabızlığı azaltmak için bol miktarda su için ve lifli besinler tüketin. Bağırsak gevşetici kullanıp kullanmayacağınızı doktora sorun. Eğer doğumdan hemoroit (damar şişmesi) olursa, ağrıyan ve kaşınan bölgelere güvercin ağacı sürün.

İshal

Kabızlığın tam tersini de yaşayabilirsiniz. Rektum kasları ve dokuları, doğum sırasında esneyebilir ve gaz ve dışkı çıkışına neden olabilir. Anal boşluktan çıkan hemoroit, dışkı kaçmasına neden olabilir. Genellikle doğumdan sonraki birkaç ayda kendiliğinden düzelir.

Nedenine bağlı olarak doktor ishal veya gazı kontrol altına alacak ilaç yazabilir. Ne yediğinize dikkat edin: Süt, glüten veya yağlı yiyecekler ve yapay tatlandırıcılar, bazı insanlarda ishale neden olabilir. Pelvik kaslarını sıkılaştıran Kegel egzersizleri de yardımcı olabilir.

İdrara Çıkma Zorluğu

Normal doğum mesanenizi esnetir ve kısa süreli sinir ve kas hasarına neden olabilir. Tuvalete gitmek isteseniz de idrar çıkarmakta zorlanabilirsiniz. www.pembepanter.com

İdrar çıkarmanın neden olduğu yanma hissini azaltmak için tuvalette otururken genital bölgenize su dökün.

Ayrıca öksürünce veya gülünce idrar kaçırabilirsiniz. Bu durum zamanla geçecektir. Kegel egzersizleriyle hızlı iyileşme sağlayabilirsiniz. 5 saniye boyunca 5 kere kaslarınızı sıkıştırmayı deneyin. Günde en az 10 tekrarlı 3 set yapana kadar 10 kere tekrar edin.

Meme Şişmesi ve Ağrı

Doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca, memeleriniz bebeğin bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı, besin değeri açısından zengin kolostrum maddesini üretir. Bundan sonra memeleriniz şişer ve sütle dolar.

Emzirmek veya pompayla sütü sağmak, şişliği ve hassasiyeti azaltır. Emzirmeler arasında göğüslerinize soğuk bez koyun.

Emzirmiyorsanız, destekleyici sutyen giyin. Daha fazla süt gelmesine neden olabileceği için göğüslerinizi ovmaktan kaçının.

Saç ve Cilt Değişimleri

Doğumdan sonraki ilk 3-4 ayda saçlarınızda seyrelme olursa panik olmayın. Bu, hormon seviyelerindeki değişimden kaynaklanır. Hamilelik döneminde, hormon seviyelerindeki artış saçlarınızın daha hızlı uzamasına ve daha az dökülmesine neden olur.

Karnınızda ve göğüslerinizde kırmızı ya da mor çatlaklar olabilir. Tamamen kaybolmasalar da renkleri solacaktır.

Kötü Hissetmek

Bebeğinizi eve getirdiğiniz endişe, huzursuzluk ve yorgunluk gibi birçok duyguyu hissedebilirsiniz. Bunun nedeni hormon değişimleridir.

Eğer birkaç haftadan uzun süre böyle hissederseniz doktora gitmeniz gerekir. Konuşma terapisi gibi tedavi gerektiren doğum sonrası depresyona yakalanmış olabilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Doğumdan 6 hafta sonra doktorunuzu ziyaret edin.  Doktor vajina, serviks, rahim muayenesi yapacak ve kilonuza ve tansiyonunuza bakacaktır. Doktordan onay aldıktan sonra tekrar cinsel ilişkiye girebilir ve normal egzersiz rutininize geri dönebilirsiniz.

Aşağıdaki durumlarda vakit kaybetmeden doktorla iletişime geçmeniz gerekir:

  • Saatte bir petten fazla değiştirmenize neden olan vajinal kanama
  • Geçmeyen ciddi baş ağrısı
  • Kızarıklık veya şişmeyle birlikte bacak ağrısı
  • Göğüslerde ağrı, şişme, sıcaklık ve kırmızılık

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR