Yumurtlama Dönemi Belirtileri: Ovülasyonun 7 İşareti

Ovulasyon Semptomları: 7 Ovulasyon İşareti! HAMİLE KALMAYI DENERKEN OVULASYON, SEMPTOMLARI VE İŞARETLERİ HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ EDİNİN.

Hamile kalmayı mı düşünüyorsunuz? O zaman büyük O ile tanışma zamanı geldi: ovulasyon Adet döngüsü gibi ovulasyon da her kadın için farklıdır. Ovulasyon işaretlerini tanımayı öğrenerek hamile kalma şansınızı arttırabilirsiniz. Ama eğer hemen şimdi hamile kalmak istemiyorsanız, ovulasyon işaretlerini anlamak adet döngüsünü anlamanıza ve anormal ovulasyon semptomlarını fark etmenize yardımcı olur. Adet döngünüzü çıkarmaktan yaklaşan ovulasyon işaretlerini tanımaya kadar ovulasyon hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin.

OVULASYON NEDİR?

Büyük ihtimalle sağlık derslerinde ovulasyonun, olgun yumurtaların yumurtalıklardan bırakıldığı ve döllenme için hazırlandığı menstrüal döngü olduğunu öğrendiniz. Her kadın, normalde her ay bir tane olmak üzere salınmayı bekleyen milyonlarca olgunlaşmamış yumurtaya sahiptir. Ovulasyon sırasında yumurtalar fallop tüplerinde hareket eder, bu tüplerde spermle karşılaşır ve döllenir. Sağlıklı kadınların çoğunda ovulasyon, ayda bir ve adetin başlamasından birkaç hafta sonra meydana gelir.

NE ZAMAN YUMURTLARSINIZ?

Ovulasyonun genellikle adet döngüsünün 15. gününde olduğunu duymuşsunuzdur. Ancak bu herkes için aynı değildir. Çocuk doğurma yaşında bir kadınsanız, menstüral döngünüz 28-32 gün sürer ve ovulasyon ise bunun 10-19. günler arasında denk gelir. Bu da son adetten sonra 12-16. gün arasında denk gelir. Chester, New Jersey Sapphire Kadın Sağlığı Grubu başkanı Doktor Donnica L. Moore, “sağlıklı kadınlarda ovulasyon adetten 14 gün önce oluyor” diyor. Eğer döngünüz 35 gün ise ovulasyon döngünün 21. gününde olacaktır. Eğer döngünüz 21 gün ise ovulasyon döngünün 7. gününde olacaktır. Galveston, Texas Üniversitesi Medikal Birimi Doçent Doktor Shannon M. Clark, ovulasyon süresinin döngüden döngüye ve kadından kadına değiştiğini ekliyor. Bu nedenle, ovulasyon döngünüzü tam olarak tahmin etmek için en az üç ay boyunca adet döngüsü takvimi tutmak iyi bir fikir olabilir. https://www.pembepanter.com/yumurtlama-donemi-belirtileri:-ovulasyonun-7-isareti

Bazı kadınlarda ise ovulasyon gerçekleşmeyebilir ya da düzensiz olabilir. Genellikle eğer hamileyseniz, menopoz geçirdiyseniz veya sürekli olarak zamanında doğum kontrol hapı kullanıyorsanız yumurtlamazsınız. Bazı hastalıklar ve problemler yaşadıysanız (polikistik overyan sendromu veya prematüre overyan yetmezliği) ve bazı ilaçları kullanıyorsanız (bazı antidepresanlar, mide bulantısı ilaçları ve kemoterapi), bir süre boyunca ovulasyon durabilir. Ayrıca diğer yaşam tarzı faktörleri – stres veya aşırı zayıf/kilolu olma – gibi durumlar da adet ve ovulasyonu etkileyebilir. Eğer düzensiz adet döngüleriniz varsa veya çok kısa (21 günden kısa) veya çok uzun (35 günden uzun) döngülerini varsa, Clark altta yatan sebeplerin araştırılması için doktora başvurmayı öneriyor. Düzensiz döngülere sahip ovulasyonu takip etmek zor olsa da ovulasyonun adetten 14 gün önce başladığını unutmayın. Böylelikle düzensiz olarak adet gördüğünüzde bile döngünün bir bölümünde hamile kalabilirsiniz.

Eğer sadece emzirmeyi düşünüyorsanız (bebeğin dışarıdan besin maddesi almayacağını anlamına geliyor), bu süre boyunca ovulasyon olmayabilir. Ama her zaman istisnalar vardır ve bu nedenle emzirmeye doğum kontrol yöntemi olarak bakmamanız gerekir. Bebek diğer yiyecekleri tüketmeye başladığınızda ovulasyon da geri dönecektir. Bebeğe yeni bir kardeş yapmayı planlamıyorsanız doğum kontrol yöntemlerinizi buna göre belirleyin.

Ne zaman en doğurgan olursunuz?

Bazı insanlar ayın herhangi bir döneminde hamile kalabileceğinizi söylerken diğerler, buna karşı çıkar. Moore’a göre iki görüş de yanlış. Gerçekte ise döngünüzde altı günlük “doğurganlık penceresi” var. Bu süre ovulasyondan önce beş gün ve ovulasyon günü olarak kabul ediliyor. Bu altı gün içerisinde, hamile kalmak için en iyi gün, ovulasyonun iki ya da üç gün öncesi ve ovulasyonun olduğu gün. Yumurta salındığında 12-24 saat arasında canlı kalır. Bu sürenin sonunda genellikle bir sonraki adet döngüsüne kadar hamile kalamazsınız (ama eğer hamile kalmak istemiyorsanız, bu durumda önlem olarak doğum kontrol hapı kullanmanız gerekir).

OVULASYON NASIL TAHMİN EDİLİR?

İster hamile kalmak isteyin isterseniz sadece vücudunuzun verdiği ovulasyon işaretlerini anlamak isteyin, evde uygulayabileceğiniz yöntemler ve OTC testler, yumurtlayıp yumurtlamadığınızı tahmin etmenize yardımcı olur.

1. Bazal vücut sıcaklığı takibi

BBT olarak da ifade edilen bazal vücut sıcaklığı, vücudun dinlenme halindeki sıcaklığıdır. Döngünüzün başında bazal vücut sıcaklığı sabit kalır ve 97,2-97,6 Fahrenhayt arasında değişir. Ovulasyona yaklaşıkça bazal vücut sıcaklığında keskin bir yükseliş olur ve ovulasyon sonrasında genellikle 0,4 – 1,0 derece artar. Böylelikle ne zaman ovulasyon oluğunu bazal vücut sıcaklığıyla takip edebilirsiniz. Uyandığınızda bazal vücut için tasarlanmış termometre (online olarak ya da eczanelerden alabilirsiniz) ile sıcaklığı ölçün ve her sabah ölçümleri kaydedin. Farklı günlerde BBT’in yarım derece oynayabileceğini aklınızda tutun. Ovulasyonu tespit etmek için sürekli artış olup olmadığını kontrol edin. Birkaç ay sonra bu bilgileri kullanarak ovulasyon olup olmadığını anlarsınız ve ona göre bebek planları yapabilirsiniz.

2. Adet takibi

Ovulasyonu takip etmenin diğer bir basit ve ekonomik yöntemi, birkaç ay boyunca adet başlangıç ve bitişlerini takip etmektir. Eğer 25-35 gün arasında değişen normal adet döngünüz varsa, ovulasyon süreci normal olacak ve adetten 14 gün önce gerçekleşecektir. Potansiyel ovulasyon semptomlarını görünce bu semptomları yazın. Tipik semptomlar ve işaretler arasında kramp, artan servikal mukus, göğüs hassasiyeti, su tutulumu ve iştah veya duygudurum değişimleri vardır.

3. Ovulasyon kiti

OTC ovulasyon tahmin kitleri, idrardan tespit edilen lüteinleyici hormon (LH) seviyelerini ölçer. Bu kitlerin işe yarama nedeni, ovulasyon döneminden 10-12 saat önce LH değerlerinin zirve değere ulaşmasıdır. Bu da eğer 28 günlük döngünüz varsa adet döngüsünün 14-15. gününe denk gelir.  Eğer LH konsantrasyonu, yumurtanın tam olarak olgunlaşmasına izin verecek şekilde 14-27 saat boyunca yüksek kalır.

Nasıl Çalışır Çubuğun üstüne idrarınızı yapın ve çizginin görünmesi bekleyin. Eğer çizginin rengi talimatlardaki renkle aynıysa, ovulasyon 24-48 içerisinde başlamak üzeredir. Eğer tahmin etmesi zorsa, gelecek 12 saat içerisinde yeniden test edebilirsiniz. Birçok kitin içerisinde beş günlük çubuk vardır ancak kullanmadan önce son kullanma tarihini kontrol edin: Birçok kitin raf ömrü sadece iki yıldır. Ovulasyon tahmin testlerinin çoğu günün herhangi bir zamanında kullanılsa da testin sabah yapılması önerilir. En iyi sonuçlar için her gün aynı saatlerde test edin ve testten dört saat önce sıvı tüketimini kesin. Böylece idrarınız daha yoğun olur ve LH tespiti kolaylaşır. www.pembepanter.com

Ovulasyon tahmin kitinin başarısının püf noktası ise ne zaman kullanacağınızı bilmektir. Eğer döngünüz normalse, tuttuğunuz döngü tablosu ideal aralığı bulmanıza yardımcı olur. Eğer döngünüz düzensizse ovulasyon semptomlarına dikkat etmek iyi bir seçenek olacaktır. Eğer ovulasyon olduğunu (test veya işaretlerle) onayladıysanız, servikal mukus seviyesi artışını fark edince cinsel ilişkiye girerek hamile kalma şansınızı arttırabilirsiniz.

4. Doğurganlığı izlemek

Ovulasyon tahmin kiti ovulasyonun ne zaman olacağını belirlese de (hamile kalmak için size 24 saat verir), doğurganlık izleme en doğurgan olduğunuz beş günü tespit edebilir. LH ve östrojen seviyeleri ölçülerek en doğuran olunan iki gün ve bundan önceki bir ila beş doğurgan gün tespit edilir. İzlemenin bazı versiyonları önceki altı döngünün bilgilerini de tutar. Bu kitler, daha fazla bilgi verdiği için ovulasyon kitlerinden daha pahalıdır.

OVULASYON SEMPTOMLARI VE İŞARETLERİ NELERDİR?

Ovulasyon öncesinde ve sonrasında yaşanan hormon değişimleri tüm vücudu etkileyebilir. Ovulasyon sırasında farklı semptomlar deneyimleyebilirsiniz. Bu semptomlar arasında göğüs hassasiyeti, ruh halinde değişimler veya baş ağrıları yer alabilir. Eğer herhangi bir semptom fark etmezseniz merak etmeyin. Bu ovulasyon olmadığınız anlamına gelmez. Moore’a göre “birçok kadın fark etmiyor”. Eğer aşağıda yer alan ovulasyon işaretlerini fark etmeyi öğrenirseniz, ovulasyonun ne zaman olacağını tahmin edebilirsiniz.

1. Servikal mukus değişimi

Ovulasyon yaklaştığında vücudunuz daha fazla östrojen üreterek servikal mukusun esnemesine yol açar. Aynı zamanda yumurtanın beyazı gibi açık renkli bir sıvı salgılayarak spermin yumurtaya daha kolay yüzmesini sağlar. Moore’a göre servikal mukus değişimi birçok kadında olur ama anlamak için nereye bakmanız gerektiğini bilmelisiniz. Servikal mukus miktarı ve görünüşü, kadından kadına değişir. Ovulasyon için test yapmak istiyorsanız parmağınızı vajinaya sokun, mukusu alın ve baş parmağınızla ve işaret parmağınızla kontrol edin. Eğer yapışkan, esnek veya çok kaygansa doğurgan aşamada olduğunuzu ifade eden.

2. Artan koku duyusu

Bazı kadınlarda normal adet döngüsünün ortasında hassaslaşan koku duyusu, ovulasyon işareti olabilir. Doğurgan aşamada vücudunuz erkek feromonlarından daha fazla etkilenecektir.

3. Göğüs ağrısı veya hassasiyeti

Göğüs ve meme ucu hassasiyeti veya ağrısı, vücudunuzdaki hormon artışına bağlı olarak ovulasyonun başka bir işareti olabilir.

4. Pelvik veya alt karın ağrısı

Bazı kadınlar ovulasyonu hissedebilir. Bu durum genellikle karnın alt bölgesinde hafif ağrı veya acı olarak ortaya çıkar. Mittelschmerz adı verilen bu his, birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilir. Ağrı veya acıyla birlikte kısa süreli hafif vajinal kanama, boşalma veya mide bulantısı da hissedebilirsiniz.

OTC veya anti-enflamatuvar ilaçlarla (Motrin gibi) geçen ovulasyon ağrısı hakkında endişelenmenize gerek yok. Ama eğer ovulasyon ağrısı devam ederse ve şiddetli olursa, endometriyosis veya ovaryan kisti gibi durumları elemek için doktora başvurmanız gerekir. Moore, vücudunuz için normal sınırları belirlemek adına her ay ovulasyon semptomlarını izlemeyi ve kaydetmeyi öneriyor. Böylece anormal ovulasyon işaretlerini ve semptomlarını daha kolay tespit edebilirsiniz. Aynı zamanda “şüpheyle düştüğünüzde kontrol ettirin,” diye de ekliyor.

5. Hafif lekelenme veya boşalma

Kahverengi lekeli sıvılar, ovulasyon döneminde normaldir. Bu ovulasyon semptomu, gelişen oositi veya yumurtayı saran folikülün olgunlaşması ve yırtılması sonucu hafif kanamaya neden olmasıyla görülür. Kanama zamanla kahverengiye döner ve bu nedenle vajinal akıntı, kırmızı ile koyu kahverengi arasında olur. Koyu renk devamlı olmadığı sürece endişelenecek bir durum yoktur. Eğer devam ederse, enfeksiyon veya dış gebelik ihtimallerinin elenmesi için doktora başvurmak gerekir.

6. Libido değişimleri

Bazı kadınlar, ovulasyon süresince cinsel isteklerinin arttığını hisseder. Bu durum Doğa Ananın türleri ayakta tutmasının bir yöntemidir. Moore’un dediğine göre “cinsel istek bir kadeh şaraptan ya da tamamen ruh halinizden etkilenebilir”.

7. Serviks değişimleri

Ovulasyon sırasında serviks daha yüksek, daha yumuşak ve daha açık olabilir. Ovulasyon semptomları için mukusla birlikte serviksi kontrol edebilirsiniz. Ama farkları anlamayı öğrenmek zaman alacaktır ve yukarıdaki semptomlara göre, bu semptomun fark edilmesi daha zordur. Eğer servikal değişimleri kontrol etme konusunda daha rahat hissetmek istiyorsanız, Moore tampon takmakta kullandığınız pozisyonda durmayı ve içeride ne olduğunu hissetmek için parmaklarınızı kullanmanızı öneriyor. Düzenli döngüsü olan birçok kadında, ovulasyon öncesinde serviks yumuşayarak dudaklara dokunma hissi oluştururken ovulasyon sonrasında sertleşir ve buruna dokunma hissi oluşturur. Aynı zamanda servikal değişimleri, kadın doğum uzmanı da kontrol ederek evde nasıl yapabileceğinize dair bilgi sağlayabilir.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR