Erken Doğmuş Prematüre Bebeklerin Gelişimi: 2 Yaşa Kadar

Eğer bebeğiniz erken doğduysa (37 haftadan önce), büyük ihtimalle son birkaç günü, haftayı ve hatta ayı bebeğin kilosuna, boyuna ve testlerine odaklanarak geçirdiniz.

Ama işler düzeldikçe gelecek birkaç yıl içerisinde sizi ve çocuğunuzu nelerin beklediğini düşünmeye başlayabilirsiniz.

Erken doğan bebeklerin çoğu sağlıklı birer çocuk oluyor. Genelde 3 yaş civarında normal zamanında doğan bebeklere yetişiyorlar.

Bebeğin ilk yılları, normal zamanında doğan bebeklere göre daha karmaşık olabilir. Normalden önce doğdukları için tüm erken doğan bebekler ekstra bakıma ihtiyaç duyar. İlk yıllarda sağlık sorunu yaşama olasılıkları daha fazladır.

Büyüme ve Gelişimi Neler Etkiler?

Ne kadar erken doğdu? Genel olarak bebeğiniz ne kadar erken doğduysa büyüme ve gelişme süreçlerini etkileyen kalıcı bir sorun olma ihtimali o kadar artar.

Doktorlar, doğum sırasında kaç haftalık olduğuna göre erken doğan bebekleri sınıflandırır:

  • Geç preterm: 34-37 hafta arasında
  • Hafif preterm: 32-34 hafta arasında
  • Preterm: 32 haftadan küçük
  • Ekstrem preterm: 25 haftadan küçük

Geç preterm bebekler, hızlı bir şekilde normal bebeklere yetişir. Erken doğan bebekler, daha yavaş gelişim gösterebilir ve diğerlerinin gerisinde kalabilir. Ekstrem preterm bebekler daha ciddi ve kalıcı sorunlara sahiptir.

Doğum kilosu Bebeğin kilosu doğduğunda ne kadar düşükse, büyümesini etkileyen sağlık sorunları yaşama olasılığı artar.

Başka sağlık sorunları var mı? Erken doğan bebeklerin genellikle enfeksiyon veya kalp, akciğer veya bağırsak sorunları gibi diğer medikal sorunları da olabilir. Doktorlar bu sorunları tedavi edebilir ve etkileri bebek büyüdükçe azalacaktır. Yine de bu hastalıkları çocuğun büyümesini ve gelişmesini yavaşlatabilir. Bebeğiniz, gücünü toplamak için daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir. www.pembepanter.com/erken-dogmus-premature-bebeklerin-gelisimi-2-yasa-kadar

Hastanedeki tedavi ne kadar karmaşıktı? Eğer bebeğiniz yeni doğan yoğun bakımında çok uzun zaman geçirdiyse ve özel bakıma ihtiyaç duyduysa, gelişmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyabilir.

Gelişim Kilometre Taşları

Doktorlar ve ebeveynler bebeklerin gelişimini gülme, yuvarlanma veya emekleme gibi temel becerilerdeki gelişmeye göre takip eder. Siz ve doktorunuz, bu kilometre taşlarını yaşıtlarıyla karşılaştırabilirsiniz.

Bebeklerin bu kilometre taşlarına erişme yaşlarının, normal zamanda doğan bebeklerde bile tahmin olduğunu unutmayın. Ayrıca gelişim kilometre taşlarına bakarken, bebeğin gerçek yaşı yerine ayarlanmış ya da “düzeltilmiş” yaşını kullanın. Bebeğin düzeltilmiş yaşı, bebeğinizin normal olarak doğması gereken doğum zamanına göre belirlenir.

Eğer hesaplamayı kendiniz yapmak istiyorsanız, erken doğduğu hafta sayısından mevcut yaşını çıkarın. Örneğin eğer bebeğiniz 18 haftalıksa ve 8 hafta erken doğduysa, düzeltilmiş yaşı 10 hafta olacaktır.

Eğer erken doğan bebeğin gelişim adımlarını izlemek istiyorsanız, en az 2 yaşına kadar düzeltilmiş yaş kilometre taşlarını kullanın. 2 yaş civarında erken doğan bebeklerin çoğu normal zamanında doğan çocuklara yetişir. Bu noktadan sonra gerçek yaş kullanılabilir.

Bebeğiniz Büyüdükçe Neler Olur: Ebeveynler için İpuçları

Gelecek 2 yılda bebeğinizin büyümesini ve gelişmesini izlemek hem heyecanlı hem stresli olacak. Aşırı stresten kaçınmak için bazı basit ipuçlarını izleyebilirsiniz.

Erken doğan bebeklerin normal zamanında doğan bebeklerden farklı olduğunu unutmayın. Bebeğiniz daha mızmız olabilir ve normal bebeklerin verdiği şekilde tepki vermeyebilir. Geceleri uyurken daha fazla zorluk yaşayabilir. Erken doğan bebeklerin çoğu, ilk yıl içerisinde bu sorunları atlatır. www.pembepanter.com

Kilometre taşlarına çok fazla kafa yormayın.

Bebekler programa göre gelişim göstermez. Eğer çocuğunuz kilometre taşlarına tam zamanında erişmiyorsa, genelde endişelenecek bir durum yoktur.

Belirli hedefler yerine ilerlemeye odaklanın.

Bebeğin kilometre taşına ulaşması gereken kesin yaş konusunda takıntılı olmayın. Bunun yerine genel gelişimine bakın. Bütün bebekler ilk kelimelerini söylemeden önce agular. Yürümeden önce ayakta dururlar. İlk 6 ay boyunca her ay yaklaşık yarım kilo alırlar. Bebeğiniz ileriye doğru adım attığı sürece endişelenmenize gerek yok.

Kendi notlarınızı tutun.

Doktor bebeğin büyümesine dikkat etse de kendi yazılı kayıtlarınızı tutmak akıllıca olur. Bir sorun olduğunda erken tespit etmek için kullanabilirsiniz. Ayrıca geriye bakarak ne kadar ilerleme kat ettiğinizi görebilirsiniz.

Çocuğunuzun medikal ekibiyle takım olun.

Erken doğan bebekler, özellikle ilk birkaç yıl, ekstra bakıma ihtiyaç duyar. Bebeğin doğru yolda olduğundan emin olmak için çocuk doktoru ve diğer uzmanlarla düzenli olarak görüşün. Bebeğiniz geliştikçe olası sorunları tespit edebilirler. Böylece bebeğiniz ihtiyaç duyduğu bakımı alabilir.

Eğer ihtiyaç duyarsanız yardım alın.

Erken Müdahale adı verile devlet programı hakkında doktorunuzla konuşun. Bu program, gelişimsel gecikme veya engel yaşayan bebeklere ve çocuklara (3 yaşına kadar) yardım etmek için özel hizmet sunar.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR