Bebek kordon kanı saklanır mı?

Çocuğunuz olunca düşünmeniz gereken çok fazla şey var. Bunlardan biri de bebeğin göbek kordunundaki kan. Eskiden doğumda atılsa da şimdi ebeveynler çocuğun gelecekteki sağlık durumları için kanı saklıyor. Peki siz yapmalı mısınız?

Ne için Kullanılır?

Göbek kordunu sıvısı, kök hücrelerle doludur. Kanseri, anemi gibi kan hastalıklarını ve vücudun kendini savunma sistemini bozan bazı bağışıklık sistemi hastalıklarını tedavi edebilirler. Sıvı kolay bir şekilde toplanır ve kemik iliğinde bulunandan 10 kat daha fazla kök hücre içerir.

Kordon kanında bulunan kök hücreler nadiren enfeksiyon hastalığı taşır ve yetiştik kök hücrelerine kıyasla reddedilme olasılıkları yarı yarıya daha azdır.

Nasıl Alırsınız?

Eğer doğumdan sonra kanın saklanmasını istiyorsanız, doktor göbek kordununu yaklaşık 5cm uzaklıkta iki yerde bağlar ve anneyle bebeği ayırmak için kordonu keser. Daha sonra iğne yardımıyla kordondan en az 40 mililitre kan alır. Kan, torba içerisine yerleştirilir ve test ve saklama için laboratuvara veya kordon kanı bankasına gönderilir. Süreç sadece birkaç dakika sürer ve hem anne hem bebek için acısızdır. www.pembepanter.com/bebek-kordon-kani-saklanir-mi

Kordon kanı bankası, annenin kanının alınması için de tüpler gönderebilir. Bu durumda banka kiti, kan toplama tüpleriyle birlikte talimatları da yazar.

Nerede Saklanır?

Üç seçenek vardır: Kamuya açık kan bankaları saklamak için ücret almaz. İhtiyaç duyan herkes bağış yapabilir. Banka, bağışlanan kordon kanını araştırmada da kullanabilir.

Özel (ticari) kordon bankaları, bağışlanan kanı sadece donör ve aile üyeleri için saklar. Bunlar pahalıdır. Bu bankalar, işleme ve yıllık saklama için ücret alırlar.

Doğrudan bağış bankaları, kamu ve özel bankaların karışımıdır. Kordon kanını herkesin kullanımı için saklarlar. Ancak ailelere özel bağışları da kabul ederler. Ücret alınmaz.

Bebeğinizin Kordon Kanını Saklamalı Mısınız?

Kime sorduğunuza bağlı olarak değişir. Ticari kordon kanı bankaları hizmetlerini gelecekteki hastalıklara karşı “biyolojik sigorta” olarak faturalandırsa da kan genelde kullanılmaz. Çalışmalardan biri, bir çocuğun yaşamı boyunca kordon kanını kullanmasının 400’de 1 ila 200.000’de 1 arasında değiştiğini bulmuştur. www.pembepanter.com

Saklanan kan, eğer kişi ileride hasta olsa bile her zaman kullanılamaz. Eğer hastalık genetik mutasyona neden olduysa kök hücrelerde de aynı mutasyon olur. Mevcut araştırmalar, kanın sadece 15 yıl faydalı olabileceğini belirtiyor.

Amerikan Kadın Doğum ve Jinekoloji Kongresi ve Amerikan Pediatri Akademisi, rutin kordon kanı saklanmasını önermiyor. Bu gruplar, özel bankaların sadece kardeşlerden birinde sağlık sorunu olursa kullanılabileceğini söylüyor. Aileler, diğer insanlara yardım etmek için kamu bankalara bağış yapma yönünde teşvik ediliyor.

Eğer bebeğinizin kordon kanını bağışlamak isterseniz, birden fazla şeyi düşünmeniz gerekir: Son dakika kararı vermemek daha faydalı olacaktır. Hiçbir şeyi şansa bırakmamak için bebeğiniz doğmadan bankayla iletişime geçin.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR