Yeni doğan bebeğin ilk günleri nasıl geçer?

Yeni doğan bebeğinizin ilk günleri ve haftaları keyif dolu olabilir. Ama aynı zamanda bez değişimleri, uyku, emzirme ve normalin ne olduğu sorularıyla da dolu.

Bebeğinizi tanıdıkça, onun için en doğrusunun ne olduğunu gösteren ipuçlarını ve programı öğreneceksiniz. Uykudan beze ve yemek zamanına kadar, yeni doğan bebekten beklemeniz gereken bazı temel şeyler var.

Yemek Yeme

Yeni doğan bebeklerin çoğu her 1 1/2 ila 3 1/2 saatte bir yemek ister. Beslenme düzenleri, emzirme ya da mama ile beslenmeye bağlıdır. Emzirilen bebekler, mama ile beslenen bebeklere göre daha sık acıkır çünkü mideleri anne sütünü daha hızlı sindirir.

Bebeğiniz size aç olduğunu birkaç şekilde söyleyecektir. Emme hareketi yapabilir, ellerini veya parmaklarını ağzına götürebilir veya kafasını size çevirerek ağzını açabilir. Bebekler yemek istediklerinde ağlarlar. Ancak ağlama açlığı en son gösteren işarettir.

Her öğün sırasında veya sonrasında bebeğin gazını çıkarın. Yemek yemeyi bırakırsa ve uykuya dalarsa veya kafasını çevirirse, bunlar doyduğunu gösterir. Sonuna doğru ağlarsa daha fazlasını istediğini gösterir. Yanınızda yedek kıyafet bulundurun. Yeni doğan bebeklerin çoğu, beslenmeden sonra kusabilir.

Bez

Yeni doğan bebekler günde altı veya daha fazla ıslak bez, dört veya daha fazla da dışkılı bez çıkarır. İlk hafta boyunca, bebeğin dışkısı koyu ve siyah/koyu yeşil renkli olur. Buna ilk dışkı adı verilir ve doğmadan önce bağırsağında olanlar çıkar.

Bunlar sisteminden çıktıktan sonra dışkısı yumuşak bir kıvam alır. Bebeği emziriyorsanız açık sarı dışkı çıkarır. Mama ile besleniyorsa, daha sert kıvamı vardır ve açık kahverengi/sarı renge sahiptir. www.pembepanter.com/yeni-dogan-bebegin-ilk-gunleri-nasil-gecer

Birkaç hafta sonra dışkısı yavaşlar. Emzirilen bebekler tek bir bağırsak hareketiyle bir hafta idare ederken mama ile beslenen bebekler günde en az bir kere dışkı çıkarır.

Ağlama

Ağlama, özellikle de ilk günlerde bebeğin iletişime geçme yöntemidir. Ağlamaları anlamak zor olabilir ama düzeninde veya çevresinde bir şeylerin yolunda gitmediğini anlayabilirsiniz. En son 2 saat önce yemek yediyse acıkmış olma şansı yüksektir. Bir buçuk saattir uyanıksa uyku vakti gelmiş olabilir. Bebekler aynı zamanda sıkılabilir veya aşırı uyarılabilir.

Bebeğin yemek yeme zamanı gelmediyse ve bezi kuruysa, sakinleştirmek için başka yöntemler deneyebilirsiniz:

  • Anne karnındaki pozisyonunu taklit etmek için büyük, ince bir battaniyeye sarın.
  • Göğsünüze yaklaştırın ve sırtını sıvazlayın.
  • Kucağınıza alarak yürüyün veya hafifçe hoplatın
  • En sessiz yere gidip ve beyaz ses makinası gibi sakinleştirici sesler açın.
  • Emzik vermeyi deneyin ya da parmağını emmesine yardımcı olun.

Uyuma

Yeni doğan bebekler genelde uyandıktan bir veya iki saat sonra yorulur. İlk birkaç hafta boyunca bebeğiniz, 2-4 saat aralıklarla günün herhangi bir zamanında günde 16 saat uyur. Birçoğu yemek yerken ve emerken uyuyakalabilir ve bu normal bir durumdur.

Esnemek, göz kapaklarının düşmesi, uzağa bakmak, huzursuzluk ve gözleri ovmak, bebeğin uykusunun geldiğini işaret eder. www.pembepanter.com

Bebeği her zaman sert bir zeminde sırt üstü uykuya bırakın. Beşik ya da çocuk arabası dışında bir yerde uykuya bırakmayın.

İlk ayın sonunda yeni doğan bebekler daha uzun süre uyumaya başlayacaktır. Bebeğin sabahları, öğlenleri ve akşamları düzenli bir uykuya sahip olması ve akşamları daha uzun uyuması birkaç ay alacaktır.

Oynama

Yemek yeme, uyuma ve bez değişimleri arasında, yeni doğan bebeklerin uyanık olduğu süre kısadır. Bu süre onlarla oyun oynamak için idealdir. Bebeğiniz sesleri, yüzleri ve dokunmayı öğrenir. Gülümseyin, şarkı söyleyin, okuyun ve konuşun, müzik çalın, taklit edebileceği komik yüzler yapın ve ilgisini çekebilecek nesneleri sunun.

 Bu yaşta bebekler oyuncağa ihtiyaç duymaz. Yüzünüz, gözleriniz, bebeğin elleri ve ayakları ve kırılmaz ayna gibi basit nesneler ya da renkli atkılar eğlence sunar.

Aynı zamanda bebeğinize göbek zamanını öğretebilirsiniz. Her gün göbeğiyle oynamanız, kafa ve boyun kaslarını güçlendirmesine ve yuvarlanma/emekleme için koordinasyon kazanmasına yardımcı olur.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR