Ağlayan veya gazı olan bebek nasıl sakinleşir?

Tüm bebekler ağlar. Bebekler ağlayarak acıktıklarını, uykulu olduklarını ve ilgi istediklerini söylerler. Eğer 5 haftalık bebeğiniz ağlamak yerine hafif sesler çıkarıyorsa oldukça ender rastlanan şanslı ailelerdensiniz demektir.

Diğer yandan bebeğiniz ağlamayı hiç kesmeyebilir. Bu durumda arkadaşlar ve aileler “kolik” kelimesini söyleyebilir. Kolik, bebeğin sinir sisteminin gelişmediği veya bebeğin emzirirken yediğiniz bazı yiyeceklere karşı hassas olduğu anlamına gelir. Ama kolik için yapılacak en net tanım, sebepsiz yere ağlamaktır. Bebeğinizde kolik olduğunu nasıl anlarsınız? Genellikle 3 hafta civarında başlar.

KOLİKLİ BEBEKLER

  • Günde en az üç saat, haftada en az üç gün, sabah erken saatte veya gece geç saatte ağlar
  • Sakinleştirmek güçtür
  • Bacaklarını kaldırıp gaz çıkarabilir

Ebeveynlerini yorabilirler. Bebeklerin çoğu 3 aylık olduklarında kolikten kurtulur. O zamana kadar ağlayan bebeği sakinleştirme yöntemlerinden birkaçını uygulayabilirsiniz:

Bebeğim midesini sakinleştirmek için probiyotik Lactobacillus reuteri verilip verilmeyeceğini çocuk doktorunuza sorun. Ayrıca eğer emziriyorsanız beslenme düzeninizi geçici olarak değiştirebilir ya da kullandığınız mamayı değiştirebilirsiniz.

Bebeğin odasına beyaz ses makinası koyun ya da kurutucu ya da duş gibi sakinleştirici sesleri dinlemesine izin verin.Eğer bunlar işe yaramazsa çocuk doktorunuza başvurun. Ağlamanın nedeni reflü, GERD, mide yanması, süt proteini alerjisi ya da intoleransı olabilir.

BEBEĞİN HAFTALIK GELİŞİMİ

Bebeğiniz yeni doğan aşamasını geçtiğine göre şimdi nasıl görünüp ne gibi sesler çıkaracağını merak ediyor olabilirsiniz? www.pembepanter.com/aglayan-veya-gazi-olan-bebek-nasil-sakinlesir

İŞTE SİZE KISA BİR ÖRNEK

Bebeğin gözleri aynı anda çalışmaya başlayacak. Bebeğe oyuncak veya bir nesne yaklaştırdığınızda onu takip edecektir. Şaşı olması sorun değil.

Bebek dikkate size bakacaktır. Onunla konuştuğunuzu anlayacak ve ifadelerinizden ve çıkardığınız seslerden ne demeye çalıştığınızı anlamaya çalışacaktır. Sizi diğer bakım verenlerden ayırt edecektir.

Beş haftalık bebekler, bazı sesleri ayırt edebilir. Bu aşamada özellikle sizin sesinizi tanıyabilir. Bebeğiniz sizin konuştuğunuzu duyduğunda gülümseyebilir.

Bebek, “eh” ve “uh” gibi tek heceli seslerle konuşmaya çalışacak ve sizden cevap bekleyecektir.

5 HAFTA İPUÇLARI

Ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için ilk olarak en acil olan ihtiyacını karşılayın. Bezi kirliyse değiştirin. Açsa besleyin.

Bebeğiniz ağlamayı kesmezse onu beşiğe yatırarak bir süre ağlamasına izin vermekte sorun yok. Bebeği sakinleştirmeden önce kendiniz sakinleşin.

Bebeğinizle konuşun. Size cevap veremese de dinlemeyi ve sesler ve gülümsemelerle cevap vermeyi öğrenir. Şarkı çalın ya da şarkı söyleyin. Müzik ağlayan bebekleri sakinleştirmenin iyi bir yoludur. www.pembepanter.com

Bebekler kendilerine bakmayı çok sever. Beşiğin yanına küçük bir ayna koyun. Bebek kendi yansımasına bakacaktır.Bebeğiniz emeklemese de hareket edebilir. Altını değiştirirken veya giydirirken bebeği tutun.

Mümkünse bebeği gölgede tutun. Ciltleri daha ince ve daha hassastır. Bebeğe kıyafet ve şapka giydirin ve güneşte kalma süresini sınırlayın (özellikle güneşin en güçlü olduğu sabah 10 öğlen 2 arasında). Eğer kırmızılık ve aşırı ağlama gibi  güneş yanığı veya susuzluk belirtilerini gösteriyorsa bebeğin çok ısınmasını ve doğrudan güneş ışını almasını engelleyin. Eğer güneşten kaçınamayacaksanız, araba koltuğunun ya da çocuk arabasının üstüne ince bir örtü örtün.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR