Fibrokistik meme ağrısı belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Göğüslerinize dokunduğunuzda kitle hissediyor musunuz? Dokununca özellikle dış ve üst bölümlerde şişmiş ya da hassas bir nokta hissediyor musunuz?

Eğer hissediyorsanız, doktorların “fibrokistik meme değişimi” adı verdiği bir durumunuz olabilir.

Bu terim, memenizde doğal olarak oluşan iki duruma ifade etmek için kullanılır: fibröz doku ve iyi huylu (kanserli olmayan) kist. “Fibrozis”  yara benzeri meme dokusu olduğunu ifade eder. Sert ve plastik gibi bir his yaratabilir. Kist, memede hareket edebilen sıvı dolu bir kitle ya da kesedir. Eğer sıvı birikirse, çevredeki dokulara yayılabilir. Zararlı olmasa da ağrıya neden olabilir. Meme dokusundaki farklılığın yanı sıra aşağıdakileri de fark edersiniz:

  • İki memedeki değişim benzerdir
  • Memeden koyu kahverengi veya yeşil akıntı gelir
  • Adet döngüsü sırasında kitlenin boyutu değişir
  • Adet öncesinde ağrı ya da rahatsızlık artar

Bu Normal Mi?

Evet 20-50 yaş arasındaki kadınların yaklaşık yarısı fibrokistik meme değişimi yaşar. Menopozdan sonra nadir olsa da hormon tedavisi alanlarda görülebilir.

Meme dokusunu etkilediği için östrojen gibi hormonların rol oynadığı anlamına gelir. Doktorlar bu değişimlerin neden olduğu konusunda emin değildir.

Bu durum eskiden “fibrokistik meme hastalığı” olarak bilinmekteydi. Birçok kadının normal yaşamanın bir parçası olduğu için ve hastalık olmadığı için doktorlar artık “değişim” kelimesini kullanıyor. www.pembepanter.com/fibrokistik-meme-agrisi-belirtileri-nedenleri-ve-tedavisi

Kanser Mi?

Hayır. Fibrokistik meme değişimi zararlı değildir. Kanser olma riskinizde bir artış yaşanmaz. Ancak kendinizi muayene ederken memede çıkan yeni kitleleri tespit etmek zor olabilir. Bu nedenle sizin memeniz için normal olanın ne olduğunu bilmeniz zor olabilir. Farklı bir şey görürseniz, hemen doktora başvurmanız gerekir.

Nasıl Teşhis Konulur?

Doktor ilk olarak mamografi veya gençseniz ultrason isteyecektir. Şekil, yoğunluk veya test sonuçlarına göre memenizi değerlendirebilir.

Eğer doktor daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsa, biyopsi yapabilir. Biyopsi, memeden örnek almayı gerektirir. Genellikle iğne yardımıyla klinik ya da hastanelerde yapılır. Bazı kadınlar ameliyata ihtiyaç duyabilir. Biyopsi kitlenin kist mi yoksa katı mı olduğunu gösterir. Doktor, kanser olup olmadığını söyleyebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Eğer kanser bulunmadıysa genelde tedaviye gerek olmaz. Eğer kistse, doktor kisti delerek içini boşaltabilir. Böylece ağrı ve baskı azalır. Ancak daha sonra tekrar sıvı toplanabilir. Bazı durumlarda kist kendi kendine geçer. www.pembepanter.com

Bazı kadınlar kafeinden kaçınarak rahatlama yaşar. Kafein kahve, çay, çikolata ve gazlı içeceklerde bulunur. Çalışmalar bir bağlantı bulmasa da eğer fibrokistik meme sorununuz varsa, bunları azaltmak yardımcı olabilir. Doktor semptomları azaltmaya yardımcı olmak için yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir:

  • Beslenme düzeninizde tuzu azaltmak, adet döneminde memenin şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Vücuttaki sıvının boşaltılmasına yardımcı olmak için diüretik ilaç alınabilir.

Semptomları azaltmaya yardımcı olduğu belirtilen şifalı bitkileri veya takviyeleri kullanmadan önce doktorunuza danışın. Bunların yan etkileri olabilir.

Bazı doktorlar doğum kontrol hapı veya meme kanserini tedavi etmek için kullanılan tamoksifen ile ileri seviye sorunları tedavi edebilir. Bu ilaçların ciddi yan etkileri vardır. Fibrokistik meme değişimi ağrılı olabilir.. Rahatsızlığı gidermek için aşağıdaki ipuçlarını deneyin:

  • Memelerinizi etkileyebilecek spor ve aktivitelerden kaçının
  • Ağrılı bölgelere sıcak veya soğuk kompres yapın
  • İbuprofen gibi reçetesiz satılan ilaçları kullanın
  • İyi oturan sporcu sutyeni kullanın Eğer gerekirse geceleri de takın

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR