İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE) nedir?

İYE, idrar yolu sisteminde oluşan bakteri enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon oldukça yaygındır. Genelde ciddi olmasa da istisnalar vardır.

İdrar yolu mesane, böbrek, üreter (mesane ve böbreği bağlayan tüpler) ve üretra (vücuttaki üreyi mesaneye taşır) gibi bölümlerden oluşu. Eğer böbreklerinizde İYE varsa doktor buna pyelonefrit adını verir. Eğer mesanedeyse sistit adını alır.

KİMLER İDRAR YOLU ENFEKSİYONU OLUR?

Herkes olabilir. Ama aşağıdaki durumlarda olasılığınız artar:

  • Kadınsanız
  • Daha önce İYE geçirdiyseniz
  • Mesane sinirlerini etkileyen bir hastalık varsa (diyabet, MS, Parkinson ve omurilik yaralanmaları)
  • Menopoz geçirdiyseniz
  • Aşırı kiloluysanız
  • Tümör, böbrek taşı veya prostat büyümesi gibi durumlar idrar yollarını tıkıyorsa
  • Doğum kontrol yöntemi olarak diyafram veya spermisit kullanıyorsanız
  • İdrarı mesaneden vücut dışına atmak için kateter takıldıysa
  • Erkek erkeğe cinsel ilişkiye girdiyseniz, HIV varsa veya sünnet olmadıysanız

Bu özelliklerin hepsi, basit bir mesane enfeksiyonunun ciddi bir böbrek enfeksiyonuna veya sepsise (kan sistemine karışan enfeksiyon) dönüşmesine neden olabilir. Hamile kadınlarda böbrek enfeksiyonu bebeğin erken doğmasına yol açabilir.

ENFEKSİYONUN NEDENLERİ NELERDİR?

İYE’lerin çoğu E.coli adı verilen ve bağırsakta bulunan bakterilerden kaynaklanır. Staphylococcus, proteus, klebsiella, enterococcus ve pseudomonas gibi bakteriler de bu duruma neden olabilir. www.pembepanter.com/idrar-yolu-enfeksiyonu-iye-nedir

Hem erkeklerde hem kadınlarda görülen bazı mesane enfeksiyonları Klamidya trachomatis, mikoplasma ve ureaplasma gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarla ilişkilidir. Trikomonas paraziti de benzer semptomlara neden olabilir.

Bağışıklık sistemi sorunları, otoimmün hastalıkları veya diyabet gibi sorunların varsa, vücudunuz enfeksiyona neden olan bakterilerle savaşamadığı için İYE ortaya çıkabilir.

ANOTOMİ ETKİLEYEBİLİR

Kadınların İYE olma olasılığı daha yüksektir. Mesaneden dışarıya açılan tüp (üretra), kadınlarda erkeklere göre daha kısadır. Kadınlarda üretra açıklığı anüse daha yakın olduğu için dışkıdaki bakteriler kolaylıkla üretraya girebilir. Cinsel ilişki sırasında vücut sıvılarıyla temas etmek de vajina ve anüsteki bakterilerin üretraya bulaşmasına neden olabilir.

Erkeklerde ise mesane enfeksiyonu başka bir durumun semptomunu da taşır. Birçok durumda enfeksiyon prostat veya başka bir yerden gelmiştir. Ya da idrar yollarını tıkayan taş, tümör gibi bir durumun varlığını işaret eder. www.pembepanter.com

Kronik böbrek enfeksiyonu, idrarın mesaneye akışını engelleyen yapısal sorunlar ya da mesanenin tam olarak boşalmaması nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu sorunlar genelde erken yaşta teşhis edilse de yetişkinlerde de görülebilir.

Nadir durumlarda İYE, mesane veya üretra arasındaki bağlantının ve başka bir organla bağırsak veya rahim arasındaki bağlantının sorunlu olmasından kaynaklanır.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR