Çatlaklar nasıl geçer? Çatlak nedenleri ve tedavisi

ÇATLAKLAR YARADIR

Eğer cildiniz kısa süre içinde normalden daha fazla esnediyse (hamilelik veya doğum sırasında), cildinizdeki esnek lifler yırtılabilir. Hasar gören bu alanlar, çatlak adı verilen uzun ve ince yaraya neden olur. Pembe, kırmızı veya mor çizgiler şeklinde olabilirler.

ÇATLAK NERENİZDE VAR?

Çatlaklar yüz, el ve ayaklar dışında her yerde olabilir. Genellikle karın, kalça, üst bacak, göğüs veya alt bacak gibi yap depolanan yerlerde olurlar. Aynı zamanda belinizde veya kollarınızın arkasında da olabilir. Çatlak oluşumunda genetik önemli bir rol oynar. Örneğin hamilelik döneminde annenizin bacaklarında olduysa sizde de olma olasılığı vardır.

HERKES DE ÇATLAK OLABİLİR

Kadınların %50-90’ında olsa da erkeklerde de olabilir. Büyüme sırasında genç kızlarda (göğüs, üst bacak, kalça ve karın bölgesi) ve erkeklerde (bel veya kalça) olması da normaldir.

ÇATLAKLAR KAYBOLMAZ!

Diğer yaralar gibi çatlaklar da kalıcıdır. Ama zaman içerisinde renkleri geçerek cildiniz kalan bölgesinden daha açık renkli olabilir. Eğer kendinize güveniniz azaldıysa unutmayın, yetişkinlerin yarısından fazlasında var.

KİLO ALMA SONUCU OLUŞAN ÇATLAKLAR

Genç yaşlarda vücudunuz hızlı bir şekilde değişirken çatlaklar oluşabilir. Ne kadar fazla ve ne kadar hızlı kilo alırsanız çatlak izlerinin oluşma olasılığı o kadar artar. Ayrıca bodybuilderlar gibi çok hızlı bir şekilde çok fazla kas kütlesi kazanmak da çatlağa yol açabilir.

HAMİLELİK SONRASI OLUŞAN ÇATLAKLAR

Altı ay ve sonrasında oldukça yaygındır. Bebeğiniz büyüdükçe vücudunuz genişler ama çatlakların tek nedeni bu olmayabilir. Hamilelik döneminde hormon değişimleri de cildinizi etkileyerek “yırtık” görünümüne neden olabilir. www.pembepanter.com

İLAÇ KULLANIMI SONRASI OLUŞAN ÇATLAKLAR

Bazı ilaçlar kilo almaya, şişmeye veya diğer fiziksel değişimlere yol açarak cildi esnektir ve çatlaklara neden olabilir. Hormonlar (doğum kontrol hapları gibi) ve kortikosteroidler (vücudun şişmesine neden olur) buna neden olur. Eğer ilaç kullanıyorsanız ve çatlaklar konusunda endişeliyseniz, bu konuda ne yapabileceğinize dair doktorunuza danışın.

MEDİKAL SORUNLAR SONRASI OLUŞAN ÇATLAKLAR

Kilo alma, ani büyüme ya da cilt sorunlarına yol açan tüm sağlık sorunları çatlaklara neden olabilir. Bazı medikal durumlar, çatlaklara neden olabilecek fiziksel değişime yol açar. Örneğin Cushing sendromu ya da Marfan ve Ehlers-Danlos sendromu gibi bazı nadir durumlar ya da adrenal bez sorunları çatlaklara neden olabilir.

ÇATLAKLARI ÖNLEMEK MÜMKÜN MÜ?

Uzmanlar, çatlak oluşumunda genetiğin rol oynadığını söylese de ebeveynlerinizde olması sizde de olacağı anlamına gelmez. Çatlakları önlemenin en iyi yolu kilonuzu sabit tutmaktır. Bol miktarda su tüketmek de çatlakları önlemeye yardımcı olur. Ayrıca cilt sağlığınızı koruyan yiyecekler de olasılığı azaltır. Fıstık ve balık gibi çinko açısından zengin ya da limon, süt ve tatlı patates gibi A, C ve D vitamini açısından zengin besinleri tercih edin.

MUTLAKA BİR DERMATOLOĞA GÖRÜNÜN

Sertifikalı cilt uzmanları, çatlaklar dahil olmak üzere cilt sorunları için konuşabileceğiniz en doğru kişilerdir. Doktorunuz cilt tipinize en uygun tedavileri seçebilir ve şansınızı azaltabilir. Doktora kullandığınız tüm ilaçları (vitaminler ve reçetesiz ilaçlar dahil) ve diğer sağlık sorunlarınızı söyleyin. www.pembepanter.com/catlaklar-nasil-gecer-catlak-nedenleri-ve-tedavisi

RETİNOL ÜRÜNLERİ FAYDA SAĞLAYABİLİR

A vitamini içeren retinol, çatlakların daha az görünür olmasına yardımcı olur. Deri hücrelerinin dökülmesine ve cildin daha hızlı yenilenmesine yardımcı olur. İşin sırrı: Çatlak ortaya çıktıktan sonra hemen kullanmaya başlamalı ve düzenli olarak kullanmalısınız. İşe yarayan retinol (tretinoin) sadece reçeteli olarak satılır. Denemek için dermatoloğunuza başvurun.

LAZER TEDAVİ FAYDA SAĞLAYABİLİR

Amerikan Dermatoloji Ameliyatı Derneğine göre lazer ya da ışık tedavisi çatlakları daha az fark edilir hale getirir. Işık, çatlakların ciltle bütünleşmesi için cildi tetikler. Araştırmalara göre orta koyuluktaki ciltlerde en yüksek başarı elde edilir. Lazer tedavi pahalı olabilir ve sonuçları görmek 20 seans sürebilir. Eğer lazer tedavisini seçecekseniz, uygulama cilt tonunuza uygun bir şekilde dermatolog ya da plastik cerrah tarafından yapılmalıdır.

GÜNEŞSİZ BRONZLAŞMA ÜRÜNLERİ FAYDA SAĞLAYABİLİR

Bu losyon ve spreyler, çatlakları koyulaştırarak cildinizin eşit tonda görünmesine yardımcı olur. Beyaz veya çok açık bir renkteyse çatlakları daha az görünür hale getirir. Sizin için en iyi olanı bulmadan önce farklı ürünleri deneyebilirsiniz.

CİLT SOYMA ÇATLAKLARI ÖNLEMEZ!

Cilt soyma reklamları çatlakları azalttığını iddia edebilir. Peeling ya da mikro cilt soyma (cildin üst tabakasını alır), cildi daha pürüzsüz yapabilir. Ama bu tedavilerin işe yaradığına dair kanıt yoktur. Hatta bazı dermatologlar mikro cilt soymanın çatlakları daha kötü yaptığını öne sürüyor.

LOSYON VE BAZI KREMLER ÇATLAKLARI ÖNMELEZ!

Birçok cilt ürünü çatlakları azalttığını söyler. Ancak eczanede satılan bu ürünlerin yırtılmış lifleri onardığına dair kanıtlar yoktur. Uzmanlar yağların veya Hindistan cevizi ürünlerinin hamilelik boyunca çatlakları engellediğine dair kesin bir şey söylememektedir. Bu ürünler çatlakların kaşıntısını aldıkları için sizi rahatlatabilir.

YORUM YAPIN

avatar


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR